Dziwnów to dobre miejsce na wypoczynek

Dziwnów to miejscowość, która położona jest w województwie zachodniopomorskim, niedaleko granicy z Niemcami, nad samym brzegiem morza. Widziana z lotu ptaka zdumiewa swoją estetyką, z powodzeniem mógłby to być świetny punkt dla wszystkich miłośników paralotni oraz skoków spadochronowych. Jako miejscowość zapisana w kartach historii figuruje już od XIII wieku, można więc uznać ją za jedną z najstarszych w Polsce. Od dłuższego już czasu przybywają tutaj tłumnie turyści, ze względu na jej walory turystyczne, ale także i zdrowotne. Ze względu na to baza noclegowa [szczegóły: http://meteor-turystyka.pl/noclegi,dziwnow,0.html] jest przygotowana dla wszystkich, którzy mają nawet największe wymagania – noclegi satysfakcjonują nawet najbardziej wybredne gusta.

Wśród atrakcji turystycznych na pierwszym miejscu możemy uplasować Aleję Gwiazd Sportowych. Znana jest ona z tego, że na niej znajdują się pamiątki po wybitnych osiągnięciach sportowych w różnych dziedzinach naszych polskich reprezentantów w postaci zdobytych w różnego rodzaju konkurencjach medali. To zdecydowanie wyróżnia ją od innych alei tego typu.

Innym ciekawym obiektem jest most zwodzony, który pozwala w stosunkowo łatwy sposób przenieść się z miejsca na miejsce. Nie brakuje tu też oczywiście bardzo ciekawych tawern i barów, w których można posłuchać, a nawet zaśpiewać szanty. Dziwnów sprzyja też rozwojowi turystyki żeglarskiej, przy porcie morskim, który również koniecznie trzeba zobaczyć, znajduje się nowoczesna marina, zdolna pomieścić nawet 60 jachtów, przybywających w te strony Szlakiem Żeglarskim Zachodniopomorskim.

Ciekawymi obiektami są też obiekty sztuki sakralnej, choć są to budynki stosunkowo świeże, prezentują jednak zupełnie odmienny styl, bardzo interesujący ze względu na architekturę. Idealnym pomysłem będzie też przejście się jednym ze szlaków, jakie prowadzą przez miasto. Wybrać możemy rowerowy lub pieszy, a niezależnie od naszego wyboru każdy z nich okaże się świetnym rozwiązaniem i idealnym sposobem na poznanie tutejszych okolic. Nie brak tu też miejsc pamięci, związanych ze śmiercią żołnierzy podczas drugiej wojny światowej, jak i rybaków, trudniących się rybołówstwem.

Dziwnów to miasteczko, które na pozór wydawałoby się niepozorne, a tymczasem nieraz zostało ono uhonorowane nagrodami jako najpopularniejsze miasteczko turystyczne w tym regionie.