Kultura, sztuka i historia Myślenic

Myślenice to miasto z bogatą historią, po której pozostało do dzisiaj wiele zabytków. Miejscowość może się poszczycić także doskonałą lokalizacją. Położone jest nad rzeką Rabą, niedaleko jeziora Dobczyckiego. Blisko stąd jest także do Krakowa, Wieliczki i Wadowic. W drugą stronę – w kilkadziesiąt minut można się znaleźć u stóp tatrzańskich szczytów. To nie jedyne atrakcje tych okolic, więc nie ma się co dziwić, że tylu turystów wybiera właśnie Myślenice, by zatrzymać się w województwie małopolskim.

W Myślenicach warto wybrać się do muzeum, mieszczącego się w tzw. Domu Greckim. Tutaj zobaczymy m.in. obrazy regionalnych artystów, wyroby lokalne oraz wiele eksponatów archeologicznych, historycznych oraz związanych z lokalną kulturą. Swoją nazwę Dom Grecki zawdzięcza ormiańskim kupcom, którzy często tu przebywali, a których mieszkańcy mylili z Grekami ze względu na odcień skóry. Warto się tutaj wybrać, by dowiedzieć się tego, jak wyglądały te tereny na przestrzeni dziejów. Można tutaj zobaczyć eksponaty archeologiczne pochodzące z myślenickiego zamku oraz wiele innych. Dużo zbiorów poświęconych jest także losom miasta i jego mieszkańców w czasie II wojny światowej. Dodatkowo można oglądać bogate zbiory etnograficzne, w tym przedmioty codziennego użytku, sztukę ludową oraz rzemiosło.

Na terenie miasta każdego roku organizowane są także Międzynarodowe Warsztaty Artystyczne. Organizatorem jest Towarzystwo Przyjaciół Francji „Ziemia Myślenicka”, a oprócz Polaków i Francuzów, uczestniczą w nich goście z całego świata. Cała impreza trwa około dwóch tygodni, w których trakcie zapoznać się można z praktycznie każdą techniką plastyczną, m.in. pastelami, rzeźbą, ceramiką, grafiką i tkactwem.

Myślenice to jednak nie tylko ciekawe atrakcje na miejscu oraz dobry dojazd do innych miejscowości. Miejscowość może się także pochwalić się doskonałą bazą gastronomiczną. Możemy znaleźć tu naprawdę dobre restauracje, serwujące tanie i smaczne posiłki nie tylko polskiej kuchni, ale także włoskiej, francuskiej czy greckiej. Także baza noclegowa jest tutaj na wysokim poziomie [kliknij ➨meteor]. Zatrzymać możemy się w jednym z wielu obiektów, z których wybierać możemy pod kątem ceny i lokalizacji. Myślenice oferują noclegi nie tylko w prywatnych kwaterach i mniejszych pensjonatach, ale także w kilku większych obiektach hotelowych o wysokim standardzie. Każdy z nas znajdzie więc tutaj coś dla siebie.

Jedna myśl na temat “Kultura, sztuka i historia Myślenic”