Kultura w Międzybrodziu Bialskim

Międzybrodzie Bialskie to położona w województwie śląskim niewielka miejscowość, której początki sięgają XV wieku. Dzięki temu, iż przez tę wieś przebiega główna droga łącząca Oświęcim z Żywcem, to zatrzymuje się tutaj wielu turystów, pragnących spędzić miło czas pomiędzy górskimi wzniesieniami.

Decydując się na wakacyjny wyjazd w góry warto wybrać się do Międzybrodzia Bialskiego, w którym można przez kilka dni odpocząć od natłoku turystów, którzy zatrzymują się głównie w nieco większych miejscowościach. Wielu osobom wydaje się, iż w tej niewielkiej miejscowości praktycznie nic się nie dzieje, dlatego też nie warto szukać tutaj noclegu. Prawda jest jednak taka, iż w sezonie letnim odbywają się tutaj liczne imprezy, które z pewnością umilą wypoczynek. Planując jednak wycieczkę do Międzybrodzia Bialskiego, warto wcześniej zorientować się, jak wygląda tutejsza baza noclegowa (zobacz tutaj). Niektóre osoby mają bowiem bardzo wysokie wymagania, przez co znalezienie odpowiedniego lokum może być skomplikowane. Można tu liczyć przede wszystkim na ośrodki wypoczynkowe, pensjonaty, a także pokoje gościnne w prywatnych domkach, w których cena noclegu kształtuje się na dosyć niskim poziomie. Poświęcając nieco więcej czasu na poszukiwania, można również znaleźć apartamenty, które oczywiście są dużo droższe, jednak charakteryzuje je dosyć wysoki standard.

Wracając jednak do odbywających się tutaj wydarzeń, warto przede wszystkim zacząć od tego, iż w Międzybrodziu Bialskim działa zarówno Chór Międzybrodzianka, jak i Orkiestra Dęta OSP, które podczas organizowanych tutaj imprez umilają czas grą oraz śpiewem. A na jakie organizowane tutaj wydarzenia warto się wybrać? Z najciekawszych propozycji warto wymienić przede wszystkim Regaty (zobacz tutaj) organizowane nad jeziorem, Święto Morza, Dzień Sokoła czy też wspólne kolędowanie podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wprawdzie niektóre imprezy są organizowane sporadycznie, to jednak można każdego roku liczyć na zupełnie coś innego.

Jak widać, w Międzybrodziu Bialskim można nie tylko spędzić aktywnie czas nad znajdującym się tutaj Jeziorem Międzybrodzkim, ale również poznać tutejszą kulturę. Zarówno nad jeziorem, jak i w tutejszym Centrum Kultury organizowane są liczne koncerty, na które chętnie wybierają się nie tylko turyści, ale również okoliczni mieszkańcy.