Licheń Stary na mapie miejsc pielgrzymkowych

W całej Polsce znajduje się wiele miejsc, w których rozwinęła się turystyka pielgrzymkowa. Jedne są większe, inne mniej znane. Największa w Polsce bazylika powstała w Licheniu Starym. Jest to mała wieś położona koło Konina. Sanktuarium Matki Bożej Królowej Polski jest miejscem kultu maryjnego. Co roku ponad milion pielgrzymów pokonuje drogę, czasem nawet pieszo, aby przed cudownym obrazem Matki Boskiej prosić o potrzebne łaski. Pielgrzymi najczęściej zatrzymują się na nocleg w domach pielgrzyma. W pobliskich miejscowościach również można znaleźć hotel albo pokój gościnny. Wachlarz możliwości noclegowych (Licheń noclegi – zestawienie)  jest tutaj dość spory.

W Licheniu stale jest tłoczno. Jedni w skupieniu i rozmodleniu przemierzają maryjne dróżki, Drogę Krzyżową i Golgotę. Inni przyjeżdżają tutaj, aby zobaczyć to największe w Polsce dzieło pracy ludzkich rąk. Warto dodać, że ta monumentalna świątynia powstała wyłącznie z dobrowolnych ofiar wiernych. Nawet niewierzący widząc ogrom pracy jaka została tu włożona, zgodnie przyznają, że w tym przedsięwzięciu musiała pomóc sama Maryja. Tutaj wszystko jest ogromne. Bazylika ma trzy chóry z organami. Główny stół organowy jest pierwszym w Europie stołem z sześcioma klawiaturami. Również dzwon ma imponujące rozmiary. Umieszczony na 60 metrowej dzwonnicy waży aż 15 ton i jest jednym z największych na świecie. Każdy szczegół i detal został dopracowany z niezwykłą starannością. Podłoga jest niezwykłą mozaiką, którą układano przez wiele miesięcy. Misterny wzór sprawia niesamowite wrażenie. Wszyscy ci, którzy przyczynili się do budowy świątyni, mają tam swoje tablice pamiątkowe. Kustosz bazyliki ks. Eugeniusz Makulski tak właśnie zaplanował, żeby budowla była pełna przepychu, dostojeństwa i stanowiła Wotum Narodu Polskiego na jubileusz 2000 roku.

Poza wspaniałym sanktuarium, Licheń posiada wiele walorów przyrodniczych. Malownicze jeziora, wiele pomników upamiętniających ważne wydarzenia, stary wiatrak zachowany z całym wyposażeniem i uroczy lasek – miejsce objawień Maryi. Również w okolicach Lichenia jest wiele miejsc godnych uwagi. W Koninie park miniatur –„ Mikroskala”, najstarszy znak drogowy datowany na 1151 rok, muzea, paki wodne, strzeżone kąpielisko z plażą i wiele innych ciekawych miejsc. Każdy podróżny, turysta czy pielgrzym znajdzie tu coś dla siebie. Licheń jest miejscowością, którą każdy Polak, bez względu na przekonania religijne powinien odwiedzić. Tutaj można się wyciszyć, nabrać dystansu do świata i zrelaksować się. Mimo tłumów ludzi jest tu cicho. Każdy w ciszy i skupieniu przemierza maryjne dróżki.