Najpiękniejsze dzieła natury w Górach Kaczawskich

Góry Kaczawskie to malowniczy fragment Sudetów Zachodnich, gdzie turystów przyciągają piękne lasy, trasy turystyczne, bogactwo minerałów oraz wiele możliwości na spędzenie wolnego czasu. Tutejsza przyroda jest bez wątpienia warta zobaczenia. Chroni ją kilka parków krajobrazowych oraz rezerwatów, gdzie oglądać można nie tylko ciekawe rośliny, ale także niepowtarzalne formacje skalne.

Park Krajobrazowy Chełmy to największy park na terenie Sudetów Zachodnich. Powstał on, by chronić dobrze zachowane lasy liściaste wraz z licznymi gatunkami drzew, które rzadko można spotkać w innych miejscach. Tutejsze lasy położone są na terenach powulkanicznych, co daje razem bardzo piękne widoki oraz ciekawe miejsca na spacery. Oglądać tutaj można także liczne ciekawostki geologiczne, jak lawy poduszkowe pochodzące sprzed setek milionów lat.

Na terenie Gór i Pogórza Kaczawskiego wyznaczono także wiele rezerwatów przyrody. Jeden z nich to Rezerwat Buki Sudeckie, gdzie oprócz buków, oglądać można rzadkie gatunki storczyków oraz innych pięknych roślin. Rezerwat zamieszkują także liczne gatunki ptaków.

Innym rezerwatem chroniącym buki jest Rezerwat Buczyna Storczykowa, który znajduje się na zboczach Białych Skał. Wśród tutejszych drzew żyje mały ssak nadrzewny, czyli popielica.

Ciekawym rezerwatem jest także Wilcza Góra, obejmująca jeden z bardziej znanych tutaj szczytów. Przez lata było to miejsce, gdzie prowadzono wydobycie surowców skalnych. Zdecydowano jednak o tym, by zachować to wzgórze jako pamiątkę po tych, które zniknęły całkowicie w czasie eksploatacji kopalin. Powstał więc rezerwat, gdzie można oglądać słupy bazaltowe, będące niegdyś wypełnieniem komina wulkanicznego, który wygasł około 17 milionów lat temu.

W Górach Kaczawskich wiele jest pięknych miejsc godnych polecenia turystom. Jednak nie sposób odwiedzić ich wszystkich jednego dnia. Dlatego, zanim się tu wybierzemy, warto pomyśleć o jakimś ośrodku wczasowym, pensjonacie lub innym obiekcie, gdzie oferuje się gościom noclegi (więcej pod linkiem: meteor-turystyka.pl/noclegi,gory-kaczawskie,58.html). Góry Kaczawskie mają całkiem nieźle rozbudowaną bazę noclegową, której atutami są różne lokalizacje i standardy obiektów. Możemy więc dostosować te czynniki do planowanych przez nas wycieczek oraz do zasobności naszego portfela.