Solina i bieszczadzkie uroki – Uherce Mineralne

Uherce Mineralne to co prawda niewielka wieś, która prócz opisanych wcześniej atrakcji turystycznych to również wspaniała baza wypadowa do nieodległej krainy zalewu Solińskiego, który dzięki swojemu położeniu wśród cichego i spokojnego terenu górskiego zasługuje na szczególną uwagę. Należy również pamiętać o komfortowych noclegach, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród wczasowiczów, ze względu na ich niską cenę. Tak więc w kilku zdaniach w tym artykule zostanie przedstawione to urokliwe miejsce.

Na wstępie należy powiedzieć, że nie jest to zbiornik naturalny, tylko sztuczny stworzony dla potrzeb hydroenergetycznych tego regionu. Budowę zapory rozpoczęto w 1960 roku, równolegle do budowy umocnień prowadzona była budowa elektrowni i montaż urządzeń hydroenergetycznych. Całość zapory z jej zlewiskiem i elektrownią ruszyła 1986 roku. Z danych technicznych na uwagę zasługuje jej wspaniała i bardzo zróżnicowana linia brzegowa. Zapora uważana za największą w Polsce posiada 81, 8 metrów szerokości i 644 metry długości. Zbiornik wodny zajmuje około 22 kilometrów kwadratowych, najgłębsze miejsce zarejestrowane to 60 metrów.

Ze względu na wspaniały urok i położenie w górzystym terenie tzw. Jezioro Solińskie jest chętnie odwiedzane przez turystów, którzy wypoczywają zarówno obcując z natura jak i uprawiając liczne spoty wodne między innymi popularne w Polsce żeglarstwo, kajakarstwo, inne sporty wodne oraz wędkarstwo. Na miłośników moczenia kija czekają liczne gatunki ryb takie jak: sandacze, okonie, bolenie, leszcze, płocie itp. Szczególnym zainteresowaniem i popularnością cieszą się okazy, który pływają przy samej zaporze, są one wręcz gigantycznych rozmiarów, co spowodowane jest przez ich dokarmianie przez odwiedzających zaporę turystów. Przez długi czas Jezioro Solińskie jak i same Bieszczady z racji ciężkiego ukształtowania terenu i małej gęstości zaludnienia nie były doceniane pod względem turystycznym, ale teraz kiedy pęd za pieniądzem i coraz szybsze tępo życia zaczyna przytłaczać, znajduje się coraz więcej ludzi chcących odsapnąć właśnie w takim klimatycznym spokojnym miejscu, gdzie życie i czas płynie nieco inaczej można nawet rzec wolniej. Mimo to jest to cały czas w dużej mierze nie zbadany i odkryty i zaludniony teren. Zaglądając właśnie tu można przekonać się jak można żyć w zgodzie z naturą i jej kaprysami.